Átadták AZ ÉV KARBANTARTÓJA címet

 

Az Alföldi Nyomda Zrt., az EagleBurgmann Hungária Kft., a MOL-LUB Kft., a Nyomda–Technika Kft., a veszprémi Pannon Egyetem Szervezési és Vezetési Tanszéke, az SKF Svéd Golyóscsapágy Zrt. és a Trans Lex Work Kft. alapította „AZ ÉV KARBANTARTÓJA” címet.  

2021-ben, a XXXIII. Veszprémi Nemzetközi Részvételű Karbantartási Konferencián a cím Adományozó Testülete Páll István Zoltán úrnak a GDF-SUEZ csoport, a Dunamenti Erőmű Zrt., Százhalombatta nyugalmazott erősáramú villamosmérnökének, tervező- elemző szakközgazdászának, adminisztrációs igazgatójának, management committee tagjának – adományozta „AZ ÉV KARBANTARTÓJA CÍMET”.   

A Testület a döntését Páll István Zoltán úr szakmai életútját elemezve a következők mérlegelésével, figyelem­bevételével hozta:

A Marosludason 1950. május 8-án született Páll István Zoltán a helyi általános iskola befejezése után középiskolai tanulmányait a szülővárosához közeli Radnóton, az Energetikai Technikumban folytatta. 1971-ben kapott erősáramú villamosipari technikusi oklevelének megszerzése után az ország másik végén lévő, távoli Jászvásárra vezetett útja, ahol a Műszaki Egyetemen tanulmányait befejezve erősáramú villamosmérnök végzettséget szerzett.

Friss diplomájával Kiskapuson a nem éppen a környzetvédelméről elismert Vegyipari Kombinátban kezdte szakmai pályafutását. Először különböző villamosmérnöki feladatokat látott el, majd eredményeire az üzem vezetése is felfigyelt és a kombinát hőerőművének lett az üzemvezetője 1976 és 1981 között. Öt évnyi gyakorlati tapasztalatát hasznosítva először tervezőmérnökként, majd karbantartó mérnökként, később energetikusként tevékenykedett Marosvásárhelyen, a Megyei Építőipari Trösztnél 1981 és 1990 között.

1990-ben áttelepült családjával Magyarországra. A 2010. évben történő nyugdíjazásáig Százhalombattán, a Dunamenti Erőműben, különböző kiemelt, magasszintű ismereteket és nagy gyakorlatot igénylő szakmai területeken dolgozott, főként vezetői beosztásokban. Munkája során eredményesen hasznosította aktív angol, román és francia nyelvismeretét.

Informatikai ismereteit jól kamatoztatta a karbantartás területén. A logisztikai problémák, feladatok célravezető, hosszútávon is jó eredményeket hozó megoldások bevezetésében. Vezető szereppel bírt a cég informatikai stratégiájának elkészítésében és az egész vállalatra kiterjedő dokumentumkezelő rendszer bevezetésében. A beszerzés és az informatika területén a különböző szinteken megvalósuló auditok meghonosítása is Páll István Zoltán nevéhez fűződik. Adminisztrációs igazgatóként és a cégvezetés meghatározó tagjaként elismeréssel irányította a társaság beszerzési, logisztikai, informatikai és adminisztrációs tevékenységét.

2011-ben, cégalapítóként létrehozta a PALLOIM Szolgáltató Kft.-t, mely működése alatt a piacon elismerté vált, számos referenciát tudott felmutatni szaktanácsadói munkáiból mind az energetikai és karbantartási vonatkozású informatikai projektekben, mind pedig az erőmű rehabilitációs és újraindítás előkészítési munkálataiban.

Páll István Zoltán négy és fél évtizedes rendkívül széles ívű szakmai életútjának bizonyított eredményeit ma is több területen kamatoztatja és osztja meg. Részt vesz a Trans Lex Work Kft. kutatás-fejlesztési munkálataiban, ahol feladatai közé tartozik a karbantartási szabványnyilvántartás létrehozása, a meghibásodások, hibaokok, meghibásodási mechanizmusok és következményeinek adaptálása a forgógép-karbantartásra, a kapcsolódó hibakatalógusok és az angol-magyar terminológia kidolgozása, valamint a különböző szakterületeken a nemzetközi kulcsteljesítménymutatók összehasonlító vizsgálata.

Páll István Zoltán úr 2015 óta részt vesz a Magyar Ipari Karbantartók Szervezete munkájában a Felügyelő Bizottság tagjaként is. Rendkívül aktív munkát folytat a Nemzeti Karbantartó Szervezetek Európai Szövetségében, az EFNMS-ben, annak ERASMUS projektjében, melynek célja, a különböző felelősségi fokokkal bíró karbantartási szakemberek vizsgarendszerének kidolgozása. 2019-ben hazánkban irányította az európai karbantartási stratégiai felmérést. Tevékenyen vezette a karbantartással kapcsolatos különböző EN-szabványok fordítási munkálatait. Társszerzője az EFNMS által kiadott „GloMe-  Measuring, Maintenance and Reliability Performance Internationally” karbantartási teljesítménymutatókat ismertető és elemző kézikönyvnek.

Páll István Zoltán példás és segítőkész Ember, Apa, Nagyapa. Érdeklődési területei a barkácsolás széles spektruma, borszakértői tevékenységek, valamint a történelmi és szépirodalmi művek.

Fentiek alapján a közel fél évszázados példamutató és rendkívül eredményes karbantartói, energetikai, informatikai vonatkozású szakmai munkája elismeréseképpen, a többségében vezetői tevékenysége, a gazdag oktatói, nemzetközi publikációs munkássága alapján a „AZ ÉV KARBANTARTÓJA” címet 2021-ben a Cím Adományozó Testülete egyhangúan adományozta PÁLL ISTVÁN ZOLTÁN úrnak.