Beszámoló a Szakmai nap MIKSz-tagoknak Szolnokon két Stadler üzemből

Szakmai nap MIKSz-tagoknak Szolnokon két Stadler üzemben

A Magyar Ipari Karbantartók Szervezete (MIKSz) megalakulása óta fontos feladatának ítéli, hogy a Szervezet tagjai egymás és élenjáró karbantartási, termelési és ipari gépészeti, műszaki folyamatokat ismerjenek meg, a tagok és a meglátogatottak között szakmai, sőt munkatársi, később esetleg üzleti kapcsolatok alakuljanak ki.

2019.III.6.-án a Stadler Szolnok Járműgyártó Kft. és az ugyancsak Szolnokon működő Forgóváz Revízió Kompetencia Központ lehetőséget adott 28 MIKSz-tagnak, hogy az üzemek életébe betekintve igazi, 21. századi alumínium alapanyagú vasúti járműszekrény gyártási technológiát valamint 160 és 200 km/h sebességű forgóvázak 1.2 millió km futásteljesítmény és annak többszörösei után esedékessé váló revíziós munkáit ismerjék meg. Lehetőség nyílott az új forgóvázak gyártását is megtekinteni.

„… A Stadler Szolnok Vasúti Járműgyártó Kft. a 75 éves múlttal rendelkező svájci központú Stadler Rail Csoport tagja. A világszerte 8000 főt foglalkoztató cégcsoport gyártó- és karbantartó tevékenységével 18 országban van jelen, többek között 2005 óta Magyarországon is. A Stadler gyártású vasúti járművek mintegy 30 országban közlekednek rendkívül magas rendelkezésre állás mellett a megrendelő és az utazóközönség legnagyobb megelégedésére.https://www.miksz.org/wp-content/uploads/2019/03/55.jpg

A Stadlert hazánkban a közvélemény leginkább a Magyar Államvasutak, illetve a GYSEV kötelékében közlekedő, összesen 133 darab FLIRT motorvonatról ismeri. A Stadler flotta a közeljövőben a MÁV részére gyártandó emeletes KISS motorvonatokkal, illetve a Szeged és Hódmezővásárhely között a jövőben közlekedő „tram-train” járművekkel bővül … „

(https://www.feol.hu/allasborze/dolgozz-itthon-vilagszinvonalon-x-2281399/)

A program 4 részből állt:

Először Roger Wey igazgató úr üdvözölte a megjelenteket részben magyarul, köszönhetően annak, hogy közel már másfél hónapja él Magyarországon, részben angolul.https://www.miksz.org/wp-content/uploads/2019/03/1.jpg

Ezt követően Koronczai László hegesztési főmérnök az alumínium szekrénygyártás szolnoki történetét, eredményeit, fejlődésének ívét, szakmai szempontból meghatározó technológiai folyamatelemeket mutatott be.

Ferencz Péter úr, a Forgóváz Revízió Kompetencia Központ műszaki igazgatója, aki az üzem megvalósításának, majd annak működése elindításának vezetője volt „az első kapavágástól az avatószalag vágásáig” az üzem létrehozásának szükségességét, annak jelentőségét a Stadler Vállalatcsoport életében, a kompetencia központ működését ismertette a jelenlévőknek Koronczai úrhoz hasonlóan egy vetítettképes előadás keretében.

Ferencz Péter úr előadása után munkavédelmi oktatást és a védőeszközök kiosztását követően üzemlátogatás következett két csoportban, mintegy 55-55 percben.https://www.miksz.org/wp-content/uploads/2019/03/55.jpg

Minden látogatót szó szerint megfogott az üzemek, üzemcsarnokok rendje, tisztasága, az azokban folyó szervezett, fegyelmezett munkavégzés.

Néhány, az üzemlátogatáshoz kapcsolódó képek a hálóról vett, a Stadler magyarországi tevékenységét bemutató előadásokból, prezentációkból, tudósításokból:

További képeket a lenti linkeken lehet megtekinteni:

http://hungrail.hu/wp-content/uploads/2017/05/13_stadler_hungrail_szamosi-lszl.pdf

http://www.regionalbahn.hu/2014/01/stadler-szolnok-1-kocsiszekreny.html

http://iho.hu/hir/tizmilliardos-beruhazassal-kapacitast-duplaz-a-stadler-szolnoki-forgovazuzeme-180328

Budapest, 2019.III.10.                                                    Csiba József