Lufthansa Technik – MIKSZ szakmai nap beszámoló

Tisztelt MIKSZ tagok!

2017.02.23-án megrendezésre került a Lufthansa Technik Budapest Kft. (LHT) ferihegyi hangárában az idei első karbantartási szakmai napunk.

IMG_5234

A rendezvényt megelőzően több napos egyeztetés zajlott a biztonsági szolgálattal. A belépők személyes adatait már a hét elején fixálni kellett, azokat a néhány lemondás miatt már változtatni nem volt módunk az utolsó napokban.

A reggeli gyülekező és regisztráció gyorsan és zökkenőmentesen lezajlott a régi, 1-es Terminál bejáratánál. A hangárig a néhány éve felújított, egyébként 1986-os évjáratú Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) Malév színeket viselő Ikarus 250 luxus autóbuszával jutottunk.

Csoportunk vezetője, Rácz János (LHT, nyugalmazott minőségügyi igazgatója) hangár repülőtéri előterére invitált, ahol néhány szervizre-. vagy eladásra váró Boeing és Airbus repülőgép társaságában a repülőtér és a műszeres leszállás néhány terepi eszközét mutatta meg, illetve megtudhattuk a Lufthansa hangár megépítésének történetét. Ezután a hangárba mentünk, ahol azonnal megtapasztalhattuk a „csúcsszezon” érzését. A repülőgépek úgy álltak bent, mintha cipőkanállal segítették volna őket oda.

IMG_5244

Rácz úr bemutatta a repülőgépek felépítését, karbantartási szempontból figyelembe veendő egységeit és magát a karbantartás mechanizmusát. Hallhattunk a tipikus meghibásodásokról, arról, hogy egy repülőgép esetén mik a tipikus hibaforrások és melyek azok a –leginkább időjárási, környezeti – hatások, amik a repülőgépeket érik.

Elmondásából megtapasztalhattuk, hogy miért számít a repülés a mai napig a legbiztonságosabb közlekedési formának. A mai repülőgépekben a biztonság érdekében minden műszerből és fontos egységből legalább kettő, de inkább három darab van (fedélzeti számítógépek, irányító mechanikák, hidraulikus berendezések, stb.) Így egy esetleges üzem közben történő meghibásodás esetén a pilóták azonnal cselekedhetnek A, B, C és még talán D terv szerint is.

A látogatás második felében a csoportunk kettévált, második csoportvezetőként csatlakozott hozzánk Borzon Zoltán, a Lufthansa Technik ügyfélszolgálati key account menedzsere, aki máris a LHT 2015.09.01-én átadott és üzembe állított, jelenleg a WizzAir által leginkább igénybe vett új csarnokba invitált minket. Ebben a hangárban épp egy európai fapados légitársaság Boeing 737-800-as típusú repülőgépe áll nagyjavítás alatt. A társaságtól kifutott a lízingelése és új „gazdájához” kerülése előtti javításokat végeztek rajta. Ezek kiterjednek a teljes hajtó- és futómű javításokra, sárkányszerkezet ellenőrzésére, javítására és minden elektronikus és mechanikus rendszer felülvizsgálatára, szükség esetén javítására is. De a pilótafülkébe való betekintés során láthattuk az üléssorok nélküli repülőgép újra történő szőnyegezését, kárpitozását is.

DSC_6506 (1)

A másik hangárban maradt csoport megtekinthette ugyanezen légitársaság további két Boeing 737-ét, illetve más európai társaságok, köztük a WizzAir és Austrian Airlines Airbus 319, 320-as családjának gépeit esetenként teljesen „kibelezett” hajtóművel.

A csoportok aztán helyet cseréltek. Mindkét csoportvezetőnktől további információkat tudhattunk meg a karbantartási metódusokról, illetve hallhattunk korábbi munkáik során tapasztalt, mára legendássá vált történetekről is.

Délben pedig „menetrend szerint” megérkezett értünk a buszunk, amellyel elhagytuk a repülőteret és visszaérkeztünk a kiindulási pontunkra.

Azt gondolom, hogy aki kicsit is érdeklődik, vonzódik a repülés és repülőgépek varázslatos világa iránt, annak igazán érdekes volt ez a néhány órás délelőtti elfoglaltság.

A szűk, 40 fős létszámkeretbe nem fért bele sajnos minden érdeklődő, ezért máris azon dolgozunk, hogy minél hamarabb megszervezésre kerülhessen egy újabb látogatás.

IMG_5250

A szervezésben és a vendégül látásban nyújtott támogatásukat és munkájukat ezúton is köszönöm dr. Hartdégen Helénnek, szervezetünk titkárának, illetve a Lufthansa Technik részéről Rácz János és Borzon Zoltán uraknak, valamint a vállalatuk vezetésének, akik lehetőséget biztosítottak számunkra a látogatásra.

Laki Zsolt

MIKSZ

Társadalmi és Szervezeti Bizottság elnök