M10 Idő alapú rendelkezésre állás

Idő alapú rendelkezésre állást fejez ki a teljesített működőképes idő és az elvárt működőképes idő hányadosaként számszerűsített mutató.

Az EN15341 szabvány meghatározása szerint az M10 mutató az időalapú rendelkezésre állás mutatója, amely számlálója bemenő adatként az elvárt idő alatt teljesített működőképes időt tartalmazza beleértve a készenléti időt, és kizárva a tartalékban állási időt. (A tartalékban állás alatt az eszköztől nem elvárt a teljesítés).

Az elvárt időben csak a meghibásodások okozta, illetve a hibajavítások időigénye miatti működőképességkiesés rontja az eszköz teljesítőképességét. Különböző vizsgált periódusokban a mutatószám értékének csökkenése a meghibásodások gyakorisága növekedésének vagy a javítási beavatkozások időigénye növekedésének tulajdonítható.

Javasoljuk, hogy Az M10 időalapú rendelkezésre állási mutató értékének jelentős csökkenése esetén célszerű elemezni, hogy a csökkenés a meghibásodások számának vagy a helyreállítási idő (TTR) növekedésének tulajdonítható-e. Utóbbi esetén javasolt a TTR időkomponensek pontos elemzése annak felderítésére, hogy az aktív javítási idő vagy a műszaki, logisztikai vagy adminisztratív késedelmi idő összetevői okozták a negatív hatást.