Útibeszámoló a Siemens s.r.o. odštěpný závod Industrial Turbomachinery-nél szervezett szakmai napról

A szakmai nap 2016. október 13-án és 14-én, nagy érdeklődés mellett került lebonyolításra mintegy 40 fő szakember részvételével. Az esemény helyszíneként első napon a Siemens s.r.o. brnói turbinagyára szolgált, míg másnap ugyancsak ezen a településen található kombinált ciklusú erőműbe látogattak a résztvevők, melyben a gáz- és gőzturbina is Siemens gyártmányú. A turbinagyárban lehetőség nyílt megtekinteni a turbinagyártás lépéseit, a korszerű megmunkáló gépeket, a vákuumkamrás kiegyensúlyozó állomást és a szervizállomást, továbbá előadások formájában megismerni a gyártás és szerviz ágazatok működését és fő tevékenységeiket.

MIKSZ_Brno_20161013-14_csoportkep

A rendkívül különleges témájú szakmai nap és az egyedülálló lehetőség egy ilyen magas színvonalú gyártóműhely megtekintésére az ország ismert vállalatainak és egyetemeinek képviselőit vonzotta a rendezvényre:

 • AGMI Zrt.
 • Budapesti Erőmű Zrt.
 • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
 • Bunge Zrt.
 • Columbian Tiszai Koromgyártó Kft.
 • ESAB Kft. – Howden Group
 • Grundfos Manufacturing Ltd.
 • Mátrai Erőmű Zrt.
 • Miskolci Egyetem
 • MVM Zrt.
 • MVM OVIT Zrt.
 • Nitrogénművek Zrt.
 • Pannon Egyetem
 • PTG Kft.
 • Soldiercomm Kft.
 • Siemens Zrt.
 • Trans Lex Work Kft.
 • VT Veres Kft.

A magyar SIEMENS Zrt. képviseletében Verle Viktor, az energia ágazat igazgatója is tagja volt a csapatnak. A résztvevők nagy többsége az első nap reggelén közösen, busszal indult a Siemens brnói telephelyére. Az utazás igen jó hangulatban telt és a buszon, lehetőség nyílt mindenkit megismerni a célállomás eléréséig. Ennek a programnak a „témavezetője” Dr. Gaál Zoltán professzor (a MIKSZ elnökségi tagja) volt, aki csavaros kérdéseivel „rejtett információkat” is kicsalt a bemutatkozókból. A telephelyen a Siemens képviselői nagy vendégszeretettel fogadták a látogatókat.

 

A programot Nyeste Zsolt, a MIKSZ elnöke nyitotta meg. Kifejezte köszönetét a Siemens képviselőinek a látogatás lehetőségéért, majd mindenkinek kellemes és hasznos időtöltést kívánt a szakmai nap idejére.Nyeste_Zsolt

Ezt követően a Siemens turbinagyár vezérigazgatója, Vladimir Stepan úr köszöntötte a látogatókat és egy rövid bemutató előadást tartott a brnói gyáregység működéséről, történetéről és ismertette a főbb műszaki-gazdasági mutatószámokat.

 

A továbbiakban három csoportra osztva, egy idejűleg három helyszínen volt lehetőség megismerni a gyárat. Vladimir_StepanMíg az egyik csoport a gyártási folyamat lépéseit és a megmunkáló berendezéseket tekinthette meg, addig a másik két csoport előadásokat hallgathatott. A gyártócsarnokba belépve az első látvány, ami a látogatókat fogadta egy öttengelyes megmunkáló gép volt, ami egyedülálló a maga nemében. A berendezés egy nyers munkadarabból (egy téglatest alakú fémtömb) teljesen kimunkálja a turbinákba kerülő lapátokat. A csarnokban a minőségellenőrzési stand, a további maró-, forgácsoló-, fúró- és egyéb berendezések megtekintése következett. Ezután a vákuumkamrás kiegyensúlyozó állomást volt lehetőség tanulmányozni, ahol a kezelőszemélyzet részletes információkkal szolgált az érdeklődőknek. A csarnokba visszatérve a szervizállomás berendezéseit és a szervizelt alkatrészeket mutatták be a Siemens munkatársai, akik az egész látogatás során nagyon készségesen válaszoltak a feltett kérdésekre.

MIKSZ_Brno_20161013-14 (7)

Az előadások egyikét (a szakmai nap SIEMENS oldali fő szervezője) Szőke Károly úr, értékesítési- és projektmenedzser tartotta a Siemens részéről, aki a gőzturbina szerviz üzletágat mutatta be, melynek tevékenysége gyakorlatilag Csehországtól keletre lévő területeket fedi le. MIKSZ_Brno_20161013-14 (21)A szervezeti felépítés ábrája alapján elmondta, hogy hogyan működnek együtt a különböző szakterületű részlegek egy-egy projekt megvalósításakor. Ismertette a brnói telephely által szervizelt gyártmányokat, a karbantartási kompetenciákat, a szerviztevékenységeket és néhány kulcsfontosságú projektet is bemutatott. Hangsúlyozta a „reverse-engineering” tevékenységük fontosságát, amely lehetővé teszi, hogy nem csak a brnói gyárban elkészült turbinákat tudják karbantartani, hanem a más gyártmányú turbinákat is. Mindig az aktuális állapot alapján tudnak visszakövetkeztetni az eredeti állapotokra részletes műszaki dokumentáció megléte nélkül. A szerviztevékenység nem feltétlenül az eredeti állapot visszaállítását szokta jelenteni, hanem korszerűsítésre is lehetőséget kínálnak, például jobb hatásfokú lapátok legyártásával és beépítésével. Emellett nem csak a turbina alkatrészeit, hanem a segédüzemi berendezéseket is karbantartják, automatizálnak és korszerűsítik a meglévő elektronikus és irányítástechnikai rendszereket, berendezéseket is.

 

A másik előadást Vladislav Polednik úr, a Marketing és Sales részleg vezetője valamint Martin Doležel úr, új gyártású turbinák értékesítési munkatársa tartotta az új turbinagyártással kapcsolatosan. Elmondta, hogy főként három különböző típusú turbinát gyártanak a brnói gyárban, melyek az SST-300, SST-400 és SST-600-as gépek. Ezeket többféle kivitelben is elkészítik a megrendelői igényektől függően. A turbinák alkalmazási területeit és jellemző paramétereit is ismertette. A gyártási terület 23.000 m2, melyen körülbelül évi 50-60 turbinát tudnak legyártani. A 760 fő munkavállalóból 690 az új turbinák gyártási tevékenységével foglalkozik, míg a maradék 70 fő a szerviztevékenységekkel.

MIKSZ_Brno_20161013-14 (25)

 

A gyárlátogatás végén a résztvevők rendkívül sok új információval gazdagodva köszönték meg a házigazdáknak az egész napos vendéglátásukat és munkájukat.

Az első napi program zárásaként egy nagyon kellemes és jó hangulatú vacsorán vehettek részt a szakmai napra utazók, melyen lehetőség nyílt kötetlenül beszélgetni a Siemens képviselőivel és egymással is.

Templarny_brno_cerveny_mlyn

A szakmai nap második napján a Teplárny Brno cég, Červený Mlýn nevű kombinált ciklusú, kogenerációs erőművet látogatták meg a résztvevők. Egy rövid előadás keretében az erőmű képviselői bemutatták a létesítményt. Az komplexum 1997-1999 között épült. Azóta a főbb fejlesztések az irányítástechnikai rendszeren, a vízkezelési rendszeren és az alállomási berendezéseken történtek. Jelenleg a létesítmény maximum 95 MW elektromos teljesítmény kiadására és 140 MW hőteljesítmény kiadására képes. A 70 MW elektromos teljesítményű gázturbina Siemens SGT-1000F gyártmányú, míg az ellennyomásos, 24 MW teljesítményű gőzturbina a brnói gyár terméke.

MIKSZ_Brno_20161013-14 (16)

Összefoglalóan azt lehet elmondani, hogy a MIKSZ első külföldi szakmai napja, mind a látogatók, mind a vendéglátók részéről hasznosnak és kellemesnek bizonyult. A résztvevők nagyon sok új, érdekes és (sajnos) Magyarországon már elérhetetlen információkkal gazdagodtak, amelyek a későbbiekben üzleti kapcsolatok kialakulásához, fenntartásához is nagyban hozzájárulhat.

Külön köszönet illeti a Siemens s.r.o. munkatársainak, akik lelkesen és odaadóan vezették körbe a vendégeket, emellett érdekes és hasznos ismeretekkel látták el őket!

 

Budapest, 2016. október 17.